Betere conflictbeheersing in onze gevangenissen

In onze gevangenissen ontstaan er vaak conflicten. Dat is onveilig voor het personeel en de gedetineerden. Op vraag van het personeel gaat een deel van de extra middelen voor justitie naar conflictbeheersing in onze gevangenissen. De minister bezocht daarom een project van VZW Touché. Zij geven onder meer in Oudenaarde cursussen om beter met agressie om te leren gaan. Met veel lagere recidivecijfers als resultaat. Deze aanpak wordt uitgebreid naar alle gevangenissen. 

“En u? Wanneer bent u fier geweest over wat u met uw boosheid heeft gedaan?”, vroeg ex-boxer en ex-gedetineerde Ismail Abdoul aan minister Van Quickenborne. Geen gemakkelijke vraag. De minister sprak over zijn dementerende vader. Dat hij boos was op zichzelf dat hij niet genoeg tijd met hem doorbracht.

De minister volgt een cursus confictbeheersing.

Praten over boosheid is één van de manieren om beter met agressie om te leren gaan. De VZW Touché kent er alles van. Al sinds 2007 geven zij cursussen conflictbeheersing in vier van onze gevangenissen. Met zeer goede resultaten. Gedetineerden die deelnemen, belanden nadien veel minder snel opnieuw in de criminaliteit. De kans op recidive halveert.

Voor de Beleidsverklaring 2.0 werd het gevangenispersoneel gevraagd om suggesties door te sturen. Meer conflictbeheersing kwam het vaakst naar voor. Logisch ook. Dit is goed voor iedereen. Voor de gedetineerden zelf. Voor het gevangenispersoneel, dat veiliger kan werken. En voor ons allemaal. Want 95% van de gedetineerden komt ooit opnieuw vrij.

Redenen genoeg dus om extra geld vrij te maken voor deze cursussen. Zodat we ze in de toekomst in al onze gevangenissen kunnen geven. Dat is zinvolle detentie. Ervoor zorgen dat gedetineerden de gevangenis als beter mens verlaten. Zo maken we onze samenleving veiliger.

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *