Justitie houdt woord: verdachten van rellen geïdentificeerd en opgepakt

De rellen op 13 januari in Sint-Joost-ten-Node en Schaarbeek waarbij relschoppers een politiekantoor in brand staken, winkels vernielde en meerdere politieagenten verwondden, liggen nog vers in het geheugen. Sindsdien is met man en macht onderzoek verricht om verdachten te identificeren en bewijzen te verzamelen. Nu zijn 14 spilfiguren opgepakt en voor de onderzoeksrechter/jeugdrechter gebracht. Het onderzoek loopt verder om nog meer verdachten te identificeren.

Om de daders te identificeren en bewijzen te verzamelen, werd onmiddellijk een taskforce opgericht waarin de Brusselse politiezones, de federale politie en het parket van Brussel samenwerken. 
 
Het parket van Brussel meldde daar gisteren de resultaten van. Op basis van het onderzoekswerk van deze taskforce heeft het parket van Brussel een onderzoeksrechter gevorderd voor feiten van opzettelijke brandstichting ’s nachts in een bewoond gebouw, gewapende weerspannigheid door verscheidene personen met voorafgaande afspraak, beschadiging van onroerende goederen en beschadiging van voertuigen.
 
Deze woensdag, 10 februari, hebben de politiediensten 15 huiszoekingsbevelen uitgevoerd die door de onderzoeksrechter waren uitgevaardigd in verschillende gemeenten van het land. Voor de uitvoering van deze huiszoekingen werden 100 politieagenten uit de politiezone Brussel-Noord ingezet.
 
Deze huiszoekingen hebben geleid tot de arrestatie van 14 geïdentificeerde verdachten. Het gerechtelijk onderzoek wordt voortgezet om andere daders van de ordeverstoringen en vernielingen te identificeren.

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne reageert tevreden: “Ik wil politie en justitie danken voor het goede werk. Justitie houdt woord: mensen die rel schoppen en de boel kort en klein slaan, die zullen niet vrijuit gaan.”