Justitie blijft sterke resultaten boeken in strijd tegen drugsmaffia

Honderden drugscriminelen veroordeeld in enkele maanden tijd 

Justitie zet haar strijd tegen de georganiseerde misdaad onverminderd verder. In het dossier Sky ECC zijn de laatste maanden opnieuw honderden veroordelingen uitgesproken en kennen in totaal al 853 personen hun vonnis. Dit is opnieuw een sterke vooruitgang ten opzichte van het totaal van 488 dat in maart op de teller stond na 2 jaar Sky ECC. Bij meer dan de helft van de vonnissen werd beroep aangetekend, wat niet verwonderlijk is gezien Justitie strenge straffen uitsprak. Op de Internationale dag tegen drugsmisbruik en drugshandel maakt minister van Justitie Van Quickenborne graag van de gelegenheid gebruik om een stand van zaken te geven over het dossier Sky ECC.  

Dankzij de kraak van een miljard versleutelde berichten van het criminele communicatienetwerk Sky ECC konden onderzoekers voor het eerst criminele netwerken en alle vertakkingen in beeld brengen, van de straatdealers, granaatgooiers en uithalers tot de drugsbaronnen aan de top. Elke laag van de criminele netwerken werd in beeld gebracht. Het was ook snel duidelijk dat delen van de legale bovenwereld geïnfiltreerd en gecorrumpeerd werd door de georganiseerde misdaad.   

De berichten brachten onder andere gruwelijkheden en folterpraktijken uit de onderwereld aan het licht die de speurders amper voor mogelijk hielden of enkel toe zouden schrijven aan terreurgroeperingen. Op 9 maart 2021 werd de omvang van het dossier Sky ECC ook duidelijk voor de buitenwereld. Toen vonden huiszoekingen plaats op zo’n 200 locaties. Het was de grootste gerechtelijke actie die ons land ooit kende. Om de verwachte toevloed aan dossiers te kunnen verwerken, werden in de maanden voorafgaand reeds de nodige versterkingen doorgevoerd bij Justitie. Het Openbaar Ministerie en de rechtbank werden begin 2021 versterkt met 61 mensen die actief zijn in het dossier Sky ECC.  

3.265 individuele verdachten, 853 veroordelingen 

In maart 2023 maakten we een stand van zaken op, waaruit bleek dat er al 488 veroordelingen waren als gevolg van de kraak van Sky ECC en tegen 2.961 personen dossiers lopen. Gezien het vandaag Internationale dag tegen drugsmisbruik en drugshandel is, maken we van de gelegenheid gebruik om een nieuwe stand van zaken op te maken.  

Intussen zijn er al onderzoeken ingesteld tegen 3.265 individuele verdachten, verdeeld over 531 dossiers. Het arrondissement Antwerpen is veruit de koploper met 1.878 verdachten en 352 dossiers. In totaal is voor 140 miljoen euro aan crimineel geld in beslag genomen.  

De laatste maanden zijn bijna 400 personen veroordeeld voor hun betrokkenheid, wat het totaal op 853 veroordelingen in eerste aanleg brengt. We zien dat de veroordelingen in het dossier Sky ECC op kruissnelheid komen.  

Honderden personen gingen in beroep, wat niet verwonderlijk is gezien Justitie strenge bestraffingen uitsprak. Het merendeel van de processen voor het hof van beroep moet nog plaatsvinden en worden na de zomer ingeleid. Recent werd nog een vrijspraak in eerste aanleg in beroep omgezet in 10 jaar gevangenisstraf. Ook de pogingen om procedurefouten aan te halen of om het bewijsmateriaal in twijfel te trekken, haalden bakzeil.  

Tegen ongeveer de helft van de verdachten loopt nog een onderzoek. Talloze verdachten bevinden zich momenteel op het niveau van de raadkamer en de Kamer van Inbeschuldigingstelling. Andere zaken werden reeds ingeleid op de rechtbank maar daarin sprak de rechter een tussenvonnis uit.  

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne:Met de kraak van het Sky ECC netwerk hebben we de georganiseerde misdaad een zware klap toegebracht. De aanval die we toen hebben ingezet, blijven Justitie en politie ten volle verder voeren. De veroordelingen komen nu op kruissnelheid met de voorbije maanden gemiddeld vier veroordelingen van drugscriminelen in Sky ECC dossiers per dag. Het werk van lange adem om de georganiseerde misdaad in ons land klein te krijgen, maar het is duidelijk dat Justitie haar tanden erin heeft gezet en niet meer loslaat.”