“Flexi-jobs zijn goud waard”

Open Vld wil flexi-jobs in alle sectoren van de economie

Het aantal flexi-jobs in ons land is het voorbije jaar met de helft gestegen. Dat blijkt uit onderzoek van Acerta. 7,6 procent van de werknemers in ons land klust bij als flexi-jobber. In de horeca zijn ze zelfs goed voor bijna een kwart van de medewerkers. Voor Open Vld is het duidelijk dat flexi-jobs intussen een belangrijke bijdrage leveren aan de groei van heel wat ondernemingen en sectoren. Vicepremier Vincent Van Quickenborne: “Wij hebben destijds gezorgd voor de invoering van dit systeem. Nu zien we dat meer en meer mensen en sectoren er gebruik van maken. De komende weken willen we er dan ook voor zorgen dat het systeem wordt uitgebreid naar nog veel meer sectoren.”

Flexi-jobs zijn razend populair bij werknemers en werkgevers. Op twee jaar tijd is het aantal flexi-jobbers verdubbeld. Uit getuigenissen blijkt dat er veel verschillende redenen zijn waarom mensen het doen. Voor jongeren kan het een perfecte manier zijn om verschillende sectoren te leren kennen op zoek naar hun droomjob. Sommige mensen sparen het extra inkomen op om er een citytrip mee te maken. Anderen doen het om renovatiewerken in hun huis te financieren. 17% van het flexwerk wordt bovendien ingevuld door 65-plussers. Voor hen is het vaak de ideale manier om actief te blijven en een kans om iets anders te doen dan wat ze voorheen deden.

In de sectoren waar flexi-jobbers al langer aan de slag zijn, zoals horeca en detailhandel, zien we het aandeel flexi-jobs nog steeds jaar na jaar toenemen. Intussen is al 23,5% van de medewerkers in de horeca tewerkgesteld volgens dit systeem. In de zelfstandige kleinhandel werd vorig jaar de grootste groei vastgesteld: 50% meer flexi-jobbers gingen in deze sector aan de slag. Het toont hoeveel potentieel flexi-jobs hebben eens ze ingeburgerd raken in een sector. Slager Jos Van Snick uit Ninove is alvast uitgesproken voorstander: “Het laat ons toe om flexibel de drukste momenten op te vangen. We kunnen vlot mensen inschrijven voor enkele uurtjes en alles is onmiddellijk geregeld. En doordat het minder belast is, houden onze flexi’s er ook veel meer aan over. Flexi-jobs zijn goud waard voor onze sector.”

In het begrotingsconclaaf van september werd, onder impuls van Open Vld, het aantal sectoren waarin flexi-jobs toegelaten zijn, verder uitgebreid. Onder meer in de zorg, podiumkunsten en de sport kunnen flexi’s sinds 1 januari aan de slag. Een nieuwe stap vooruit, maar Open Vld wil de komende weken een uitbreiding naar nog meer sectoren mogelijk maken. Einddoel is om flexi-jobs in alle sectoren van de economie mogelijk te maken. 

Vicepremier Vincent Van Quickenborne: “Als je ziet hoeveel sectoren smeken om werknemers die flexibel kunnen worden ingezet, dan besef je hoeveel potentieel we onbenut laten. Daarom gaan wij de komende weken binnen de regering bepleiten om naar nog veel meer sectoren uit te breiden. Als iemand zin heeft om buiten de werkuren wat bij te klussen, of als een 65-plusser dat gewoon graag doet, waarom zou de overheid dan moeten bepalen in welke sectoren dat wel of niet mag? Het is goed dat parlementslid Tania De Jonge hiertoe eerstdaags een wetsvoorstel zal indienen.”