Deze zomer al 290 extra krachten voor de gevangenissen

Justitie trekt naar ‘Brussels Job Day’


Afgelopen zomer heeft Justitie reeds 290 extra medewerkers gevonden om de gevangenissen in dit land te versterken. De vele nieuwe ingevulde vacatures zijn onder meer te danken aan de wervingscampagne ‘Aan de bak in den bak’ met passages op de festivals van Alcatraz en Maanrock. In totaal werden sinds begin 2022 reeds meer dan 500 nieuwe medewerkers aangeworven door het gevangeniswezen.


Justitie is de komende twee jaar op zoek naar 1.200 nieuwe krachten voor de gevangenissen en detentiehuizen. Het gaat om verschillende profielen zoals veiligheidsassistenten, detentiebegeleiders, psychologen, maatschappelijk assistenten, verpleegkundigen en administratieve medewerkers.


Het is geen geheim dat alle aanwervingen, en dus ook deze voor de gevangenissen, moeizaam verlopen ondanks alle geleverde inspanningen. De krapte op de arbeidsmarkt speelt immers ook justitie parten. Daarom heeft de minister begin juli een tijdelijke noodmaatregel genomen waardoor de aanwervingsprocedures versneld werden. Hierdoor kunnen geschikte kandidaten binnen enkele weken aan de slag op basis van eenjarig contract dat met een jaar verlengd kan worden. Deze maatregel loopt tot eind 2022. Tijdens deze contractuele aanstelling heeft men voldoende tijd om de normale procedure voor statutaire aanstelling te doorlopen


Campagne ‘Aan de bak in den bak’ is een succes
Solliciteren kan op www.werkenbijjustitie.be. Om kandidaten aan te trekken, werd de campagne ‘Aan de bak in den bak’ gelanceerd. Daarbij gaat justitie actief en gericht op zoek naar potentiële kandidaten, onder meer aan de hand van onlineadvertenties.


Deze zomer streek justitie ook neer op de festivals van Alcatraz in Kortrijk en Maanrock in Mechelen. Daarbij werd de interesse van heel wat nieuwe kandidaten gewekt. Op die manier leverde de campagne ‘Aan de bak in den bak’ deze zomer reeds 180 sollicitanten op, waaruit 99 nieuwe contractuele medewerkers voor de gevangenissen werden weerhouden. Daarnaast bleven de statutaire aanwervingsprocedures verder lopen, waardoor er deze zomer nog eens 191 statutairen zijn aangeworven. Dit brengt het totaal op 290 aanwervingen.


De campagne gaat onverminderd verder want Justitie staat op 4 oktober ook op de ‘Brussels Job Day’, op 11 oktober op de Jobbeurs in Dendermonde en op de Brussels Airport Job Fair op 25 oktober. Daarna volgen nog Jobvillage in Geel, Hasselt, Mechelen, Sint-Niklaas, Aalst en Jobbeurzen in Antwerpen en Waregem.


Dit zijn de ideale uitvalsbasissen om op zoek te gaan naar extra personeel voor de gevangenissen. Bezoekers krijgen er de nodige informatie over de jobinhoud, de vacatures in de verschillende gevangenissen en hoe ze kunnen solliciteren. De stand wordt bemand door penitentiair bewakingsassistenten die hun ervaringen met veel passie delen.

Trots op hun job
De penitentiair beambten kunnen daarbij de vele troeven van hun job in het gevangeniswezen in de verf zetten. Zo is er een goede verloning waarbij men zonder diploma en vers van de schoolbanken onmiddellijk meer dan 1.900 euro netto kan verdienen, een aantrekkelijk verlofpakket en een job die maatschappelijk heel relevant is en veel voldoening geeft.


Er is volop geïnvesteerd in zaken die de penitentiair beambten opnieuw trots maken op hun job zoals een modern uniform en ook de manier van werken in de gevangenissen wordt volop gedigitaliseerd en vernieuwd. Zo wordt voor het eerst de klassieke functie van penitentiair bewakingsassistent ontdubbeld, naar de twee functies van detentiebegeleider en veiligheidsassistent. Een modern gevangenisbeleid moet namelijk voorzien in begeleiding op maat om re-integratie van gedetineerden te bevorderen en recidive te vermijden. Gedetineerden louter opsluiten en bewaken zonder te begeleiden richting re-integratie werkt niet. Vanaf dag één moet met gedetineerden worden gewerkt, om hun leven weer op de rails te krijgen.


Ook voor de specifiek profielen van detentiebegeleiders melden zich heel wat kandidaten met een andere achtergrond dan het klassieke veiligheidsprofiel. Zo waren er voor de gevangenis van Haren 444 geïnteresseerden om detentiebegeleider te worden. Er is dus veel enthousiasme om mee te werken aan deze stille revolutie in de gevangenissen.


Vincent Van Quickenborne, vice-eersteminister en minister van Justitie:
“Er is krapte op de arbeidsmarkt. Niet alleen bedrijven zijn op zoek naar geschikte kandidaten voor hun vacatures, ook bij justitie is dit het geval. Daarom hebben we voor het eerst de aanwervingsprocedures drastisch versneld en gaan we veel actiever op zoek naar de geschikte mensen. Dat moeten we op de juiste plaats doen, zoals op festivals en evenementen. Dit werkt, zien we reeds aan het aantal mensen dat zich kandidaat heeft gesteld. Dus al wie op zoek is naar een nieuwe spannende uitdaging: één adres www.werkenbijjustitie.be.“