Justitie strijkt neer op stadsfestival Maanrock met wervingscampagne ‘Aan de bak in den bak’

Bezoekers aan de jobstand kunnen een rondleiding in de gevangenis van Haren winnen


Na het Kortijkse metalfestival Alcatraz trekt justitie nu naar het stadsfestival Maanrock in Mechelen. Justitie heeft er een stand op het festival, in het kader van de aanwervingscampagne ‘Aan de bak in den bak’. De gevangenissen en detentiehuizen zoeken de volgende twee jaar 1.200 nieuwe collega’s.
Bezoekers die deelnemen aan een spel en erin slagen om de escape box te openen, kunnen een rondleiding in de gevangenis van Haren winnen.


Justitie is de volgende twee jaar op zoek naar 1.200 nieuwe mensen voor de gevangenissen. Het gaat om verschillende profielen zoals penitentiair bewakingsassistenten, psychologen, maatschappelijk assistenten, verpleegkundigen en administratieve profielen.

Zo is justitie voor de opening van de nieuwe gevangenis van Haren op zoek naar meer dan 300 nieuwe mensen. Het gaat voornamelijk om bewakingspersoneel (250), administratieve profielen (26) en verpleegkundig personeel (32). De gevangenis van Haren wordt ook de eerste gevangenis waar de twee nieuwe functies, veiligheidsassistent en detentiebegeleider worden ingevoerd. Een modern gevangenisbeleid moet voorzien in begeleiding op maat om re-integratie van gedetineerden te bevorderen en recidive te vermijden. Binnen het ruime takenpakket van het gevangenispersoneel is er op vandaag onvoldoende ruimte voor zinvolle detentie, werken aan re-integratie en vermijden van recidive. Daarom heeft de minister van Justitie beslist om deze taken op te splitsen in twee functies. Enerzijds de veiligheidsassistent die zal instaan voor de bewaking, controle en observatie om de algemene veiligheid van iedereen binnen de gevangenis te garanderen. Anderzijds de detentiebegeleider die de specifieke opdracht heeft om gedetineerden vanaf dag 1 te begeleiden naar de uiteindelijke terugkeer naar de samenleving.


Sinds deze zomer worden de vacatures binnen de gevangenissen via een versnelde aanwervingsprocedure ingevuld, waarbij geschikte kandidaten binnen enkele weken aan de slag kunnen. Dit is op basis van eenjarig contract dat met een jaar verlengd kan worden. Het gaat onder meer over vacatures in de gevangenissen van Antwerpen, Beveren, Brugge, Gent, Leuven Hulp, Leuven Centraal, Hoogstraten, Mechelen, Hasselt, Merksplas, Turnhout en Oud-Dendermonde. Solliciteren kan op www.werkenbijjustitie.be.


Justitie op Maanrock
Om deze aanwervingscampagne kracht bij de zetten, werd de campagne ‘Aan de bak in den bak’ gelanceerd. Daarbij gaat justitie actief op zoek naar potentiële kandidaten. Twee weken geleden streek justitie neer op het festival Alcatraz in Kortrijk. Het was een geweldig succes met 200 deelnemers aan het spel ‘Escape from Alcatraz’ en 40 potentiële kandidaten die zich meldden voor een job in het gevangeniswezen.


Deze keer slaat justitie haar tent op aan het stadsfestival Maanrock in Mechelen. Maanrock is de ideale uitvalsbasis om op zoek te gaan naar nieuwe medewerkers voor de nieuwe gevangenis van Haren, maar ook voor de gevangenissen van Mechelen en de gevangenissen in de provincie Antwerpen. Bezoekers krijgen er de nodige informatie over de jobinhoud, de vacatures in de verschillende gevangenissen en hoe ze kunnen solliciteren. Er zijn verschillende penitentiair bewakingsassistenten aanwezig om hun ervaringen te delen met de bezoekers.


Om de wervingscampagne extra in de verf te zetten, kunnen bezoekers bovendien een rondleiding in de gevangenis van Haren winnen. Daarvoor moeten ze de escape box zien te openen aan de hand van quizvragen over de gevangenis van Mechelen en de omliggende gevangenissen. Wie de antwoorden juist heeft, maakt kans op de rondleiding.


Vincent Van Quickenborne, vice-eersteminister en minister van Justitie: “Er is krapte op de arbeidsmarkt. Niet alleen bedrijven zijn op zoek naar geschikte kandidaten voor hun vacatures, ook bij Justitie is dit het geval. Daarom hebben we voor het eerst de aanwervingsprocedures drastisch versneld en gaan we veel actiever op zoek naar de geschikte mensen. Dat moeten we op de juiste plaats doen. Ik ben er zeker van dat we die kandidaten bij uitstek op festivals gaan vinden.”