8. Zijn onze gevangenissen hotels? Moeten we niet strenger straffen? 

Categorie: Vraag en antwoord Justitie

Van je vrijheid beroofd worden is één van de ergste dingen die een mens kan overkomen. Dát is de straf: niet meer vrij zijn. Dat is geen lachertje. Mensen in de gevangenis hebben weinig bewegingsvrijheid of contact met familieleden en vrienden. Ze kunnen niet meer doen waar ze zin in hebben. Doorgaans met andere mensen die je niet kent in een kleine cel leven en slapen is bovendien niet meteen een geweldige ‘hotelervaring’.  

Door criminelen op te sluiten in de gevangenis, voorkomen we dat ze nog andere criminele feiten kunnen plegen, waardoor we de samenleving buiten de gevangenis beschermen. Het is niet de bedoeling van ons strafrechtelijk systeem om daders daarbovenop nog extra te straffen met onmenselijke behandeling in de gevangenis. Dat zou de mensenrechten schenden en zorgt bovendien net voor meer criminaliteit, want we zien heel duidelijk in wetenschappelijk onderzoek en de praktijk dat onmenselijke detentie de kans op herval na de vrijlating verhoogt.  

We zetten daarom net in op meer zinvolle detentie, met mogelijkheden voor werk, opleiding en behandeling van bv. verslaving en agressieproblemen. Want criminelen verdienen dan wel een straf, we moeten er ook voor zorgen dat ze de gevangenis als beter mens verlaten. Op die manier maken we onze samenleving veiliger.

<<

Tags: agressieproblemen, bewegingsvrijheid, gevangenis, hotel, opleiding, straf, verslaving, werk, zinvolle detentie