België en de Verenigde Staten willen hun samenwerking op vlak van georganiseerde misdaad versterken

Afgelopen woensdag vond er in Washington D.C. een ontmoeting plaats tussen de Amerikaanse minister van Justitie Merrick B. Garland en de minister van Justitie Vincent Van Quickenborne. Ze bespraken de duurzame en steeds verder groeiende samenwerkingsrelatie tussen de Verenigde Staten en België.


Tijdens de bijeenkomst erkenden beide ministers de buitengewone rechtshandhavingsrelatie die bestaat tussen de Verenigde Staten en België. Daarbovenop verbonden beide zich ertoe deze te versterken.


Ze bespraken hun gezamenlijke handhavingsinspanningen, die hebben geleid tot het succesvol onderzoeken en vervolgen van onder meer grensoverschrijdende georganiseerde misdaad, drugshandel en terrorisme. Verder behandelden ze ook hun bestaande samenwerking in het onderzoeken en vervolgen van Russische oorlogsmisdaden in Oekraïne.


“Ons vermogen om transnationale misdaad te bestrijden en de Amerikaanse burgers te beschermen tegen bedreigingen van de nationale veiligheid, hangt af van de kracht van onze internationale partnerschappen,” zei minister Garland. “België is voor de Verenigde Staten een onschatbare partner op het gebied van wetshandhaving, daarom kijken we uit naar manieren om onze samenwerking en coördinatie te verdiepen, om onze burgers veilig te houden en de rechtsstaat te handhaven.”


Om de transnationale georganiseerde misdaad en drugshandel verder te ontwrichten, gewelddadige criminelen een veilige haven te ontzeggen en binnenlands en buitenlands terrorisme te bestrijden, kwamen beide ministers overeen de trans-Atlantische samenwerking en de daarbij horende informatie-uitwisseling te verbeteren.


Donderdag had minister Van Quickenborne daarbovenop nog afzonderlijke ontmoetingen met FBI-directeur Christopher Wray en DEA-administrateur Anne Milgram. Tijdens deze gesprekken werd de bestrijding van grensoverschrijdende georganiseerde misdaad, terrorisme en drugshandel besproken.


Vincent Van Quickenborne, minister van Justitie:
“Op vlak van veiligheid is de VS onze belangrijkste partner. Dagelijks wordt er door onze veiligheidsdiensten schouder aan schouder samengewerkt met de Verenigde Staten. Niet alleen in de strijd tegen terrorisme en spionage, maar ook tegen de georganiseerde misdaad. Daarin zetten we nu opnieuw stappen vooruit. De VS wordt uitgenodigd om in april deel te nemen aan het overleg van de anti-narcocoalitie in Antwerpen. Die samenwerking van 6 Europese landen in de strijd tegen de georganiseerde misdaad, is zeker gebaat bij een sterke partner als de VS aan tafel.”