Team Justitie op het terrein

We maken justitie sneller, menselijker en straffer op het terrein.


10 concrete acties

1. Een sterke Federale Gerechtelijke Politie om zware criminaliteit te bestrijden 

De Federale Gerechtelijke Politie is onmisbaar voor de opsporing van zware criminaliteit die vaak een gespecialiseerde aanpak vereist. We breiden hun troepen uit en zetten tegenover de criminelen die steeds gesofisticeerdere methodes gebruiken een leger gespecialiseerde speurders. 

2. Jacht op georganiseerde misdaad

Professionele criminelen hebben vaak maar één doel: winsten opstapelen. Daarom moeten we ze raken waar het pijn doet: in de geldbuidel. We stropen misdaadbendes met zware geldboetes en verbeurdverklaring van hun luxewagens en villa’s en voorkomen dat ze hun geld via duistere constructies kunnen wegsluizen. 

3. Een Stroomplan XXL in de strijd tegen drugsbaronnen

Ons land is uitgegroeid tot een wereldwijde draaischijf in drugstrafiek. Het is een illusie te denken dat we dit volledig zullen kunnen uitroeien, maar we moeten het wel veel sterker terugdringen. De pijnpunten van het Stroomplan pakken we aan met een ambitieus Stroomplan XXL. 

4. We pakken financiële en fiscale misdrijven hard aan

Justitie moet te allen tijde tonen dat misdaad niet loont. Te vaak blijven financiële en fiscale misdrijven onbestraft. We schakelen meer financiële experts in op de parketten en werken samen met de financiële sector. Het aantal vervolgingen voor witwassen is aan het stijgen, maar dat moet nog veel beter. 

5. Hardnekkige overtreders halen we uit het verkeer

In vergelijking met onze buurlanden scoren we slecht op het vlak van verkeersveiligheid. We willen hardnekkige overtreders die keer op keer anderen in gevaar brengen uit het verkeer halen. Eén van de manieren waarop we dat doen is door het invoeren van een rijbewijs met punten. 

6. Justitie tegen corona

Justitie is een kerntaak van de overheid. Ook in coronatijden moet die gegarandeerd blijven. We treden daarnaast hard op tegen wie anderen in gevaar brengt door de coronamaatregelen te overtreden. Bij elk parket wordt een coronamagistraat aangesteld en elke overtreding wordt vervolgd. 

7. Krachtige strijd tegen terrorisme, radicalisering en extremisme

Het nulrisico bij terreurdreiging bestaat niet. Maar onze inlichtingen- en veiligheidsdiensten zijn dag en nacht bezig om onze veiligheid te garanderen. We patrouilleren op het internet tegen hate speech. We zetten haatpropagandisten op de terroristenlijst. En zij die hier haat en terreur komen zaaien, vervolgen we, veroordelen we en zetten we het land uit.

8. Geen plaats voor seksueel geweld in onze samenleving

Vrouwen zijn in ons land buitensporig veel blootgesteld aan geweld en vaak aan seksueel geweld. Het aantal veroordelingen op basis van onder meer verkrachtingen en aanrandingen is te laag. We vernieuwen de wetgeving, zorgen voor zwaardere straffen en maken het een absolute prioriteit van de parketten.  

Slachtoffers blijven te vaak in de kou staan. Ze moeten hun verklaringen gaan afleggen in kille politiecommissariaten bij agenten die daar niet voor opgeleid zijn. In zorgcentra worden ze opgevangen door professionals en kunnen ze op eigen tempo hun verhaal brengen. We breiden daarom het aantal zorgcentra uit van 3 naar 10 in heel het land.

9. De vervuiler wordt vervolgd

Het bestrijden van milieumisdrijven bleef de afgelopen jaren te vaak onderbelicht. We versterken de specialisatie en knowhow van de magistraten en gerechtspersoneel en zorgen voor adequate wetten. Ecocide, het menselijk handelen in strijd met de principes van milieurechtvaardigheid, wordt strafbaar.  

10. Kordate aanpak kleine criminaliteit

Dagelijkse criminaliteit wordt door de hoge werkdruk bij de parketten vaak niet bestraft. Het gevolg is straffeloosheid. Ook al gaat het vaak over ‘kleinere criminaliteit’ zoals fietsdiefstal of vandalisme, toch is dit heel storend voor de burger. Dit moet veranderen. In coronatijden kunnen politie-agenten minnelijke schikkingen onmiddellijk innen met een betaalterminal of QR-code. Dit systeem breiden we uit naar courante vormen van kleine criminaliteit. Straatboefjes zijn gewaarschuwd. 

lees hier onze volledige beleidsverklaring.